Saturday, October 4, 2014

Sambal udang kering

Dah jadi kebiasaan kami sekeluarga tiap2 tahun mesti masak sambal udang kering... Feberet tiap2 kali raya...

Udang kering ni dah siap rendam dulu bagi kembang, kemudian toskan

Pastu tumbuk, jangan halus sangat atau terlalu kasar, sedang2 saja

Ni dah siap tumbuk

Tumis bawang n cili macam biasa sampai naik minyak atau garing takot nanti kalu tak betul masaknya boleh sakit perut nanti.

Bile dah garing cilinya, letak air asam atau asam keping. Ikut selere masing2. Kemudian letak sikit dulu garam takot masin. Kemuadia letak la udang kering gaul rata, tumis lagi. Kalu rasa pekat sangat boleh tambah air. Tiada sukatan khas semua nya ikot selera masing2. Time ni kalu rase tawar atau kurang rasa asam boleh tambah dan bagi yang gemar sambal manis boleh tambah gula. Sy tak suke sambal letak gula. Apa2 pon ikot selese masing2.

Yeaayy dah siap

Selamat mencuba

Sunday, September 14, 2014

Pobling - pore sonic cleanser

Sekarang tengah famous pobling ni... Ade la beberapa kali search kat internet cara2 nk hilangkan masalah pore ni... Black head n white head yg tak sudah... Skali jumpe pobling ni.... Dah lame mencari.... Dapat juga akhirnya... Ade website yg aku tgk jual mahal gile RM 120++, kat groupon dlm RM 58 tapi dah habis stock... Tapi tak putus asa... Akhirnye jumpe jugak...dekat Qoo10 Malaysia... www.qoo10.my

Qoo10 ade diskaun... harganya RM55.60 total termasuk harga 1 set pobling n aku tambah lagi satu brush dia... N termasuk postage... Dia post dr china rasenye la... Huhu... Tapi ni product made in korea... 

 
Tu la pobling aku... Baru je guna... Dah seminggu smpai... Tapi baru berkesempatan guna sebab lupe je asyik nak beli bateri AAA.. 

So kite tgk la hasilnye nanti.. Seminggu.. 2 minggu... Atau sebulan 2 ni... Huhu...

Tuesday, September 2, 2014

Crocheting area

Seharian mengemas bilik... Sebb nk mnyusun benang2 n barg2 yg dah tak tersusun... Gembire sbb dapat beli #plastikkabinetdiy ... Pemasangan nye mudah.. Tapi sy sakit tangan sket la... Biase le perempuan... 

 Siap pon pasang plastik kabinet DIY...

Antara koleksi benang yg belum digunakan lagi.... 

Tadaaa...!!!... Tu la mini place utk sy bercrochet... ��

Monday, August 25, 2014

Crochet blanket otw

Cadang nya nak buat ripple blanket.. Tah jadi atau tau... Harap jadi....


Mood nye turun naik.. Mngait ikot kelapangan tah bile nak siap... Huhu... 

N sy semakin suke nak mengulung benang2 sy...



Sunday, August 24, 2014

Open house n jalan jalan cari makan

Dah lebih sepuloh kali aku mnguap... Penat benar gamaknye... Tapi aktivitinye.. Makan.. Makan.. N makan... Hihihi... Berakhirnye minggu ke3 dalam bulan ki.. sok nk keje dah... Selamat malam semua